Fizioterapia sustine desfasurarea proceselor de vindecare si reparare ale tesuturilor lezate in urma traumatismelor (prin accidentare sau chirurgicale) sau in evolutia anumitor patologii cronice, fiind utilizata cu succes chiar si in cazul copiilor sau pe durata perioadei de sarcina. In functie de diagnosticul si istoricul medical al pacientului, fizioterapia poate inlocui cu succes uneori tratamentul chirurgical al anumitor patologii osteoarticulare, imbunatatind considerabil calitatea vietii, cu evitarea riscurilor asociate acestui tip de interventii.

Fizioterapia – cand este recomandata?

  • Principalele indicatii de realizare ale procedurilor de fizioterapie sunt:
  • Afectiunile coloanei vertebrale secundare unei accidentari sau interventii chirurgicale
  • Entorse, luxatii, tendinite sau rupturi de tendon
  • Reabilitarea fracturilor dupa indepartarea aparatului gipsat
  • Afectiuni musculo-scheletale, in special cele de la nivelul gatului si al spatelui
  • Reabilitarea pacientilor care au suferit un infarct miocardic acut sau un accident vascular cerebral cu deficit motor
  • Ameliorarea lombalgiilor (durerilor de spate) asociate sarcinii si in perioada de recuperare postpartum
  • Reabilitarea persoanelor care au suferit interventii chirurgicale, urmate de aparitia tulburarilor la nivelul circulatiei limfatice (tratarea limfedemelor dupa mastectomie)
  • Tratament adjuvant al pacientilor care sufera de afectiuni respiratorii cronice, asa cum sunt astmul bronsic si fibroza chistica
  • Ameliorarea manifestarilor asociate patologiilor cu evolutie cronica precum osteoartrita si artrita reumatoida
  • Reabilitarea postinterventionala la pacientii care au necesitat montarea unei proteze de sold sau genunchi.

Fizioterapia in cazul copiilor se adreseaza afectiunilor musculoscheletale, dificultatilor de
coordonare a miscarilor si a celor de intarziere a dezvoltarii motorii.

Care este durata tratamentelor fizioterapice?

De cate sedinte de fizioterapie este nevoie pentru ameliorarea simptomelor este una dintre cele mai frecvent intalnite preocupari in randul pacientilor carora li s-a recomandat fizioterapia.
Fizioterapia constituie un proces de lunga durata care necesita structurare in conformitate cu gradul de toleranta al pacientului si scopul final al tratamentului.
Tratamentului fizioterapic include aproximativ 10 sedinte structurate pe o durata de cateva saptamani in cazurile usoare, insa se poate ajunge pana la un an sau mai mult in cazul pacientilor cu patologii complexe, care prezinta grad inalt de afectare al functionalitatii. In medie, o sedinta de fizioterapie dureaza intre 60 si 90 de minute in functie de procedurile aplicate si de nivelul de toleranta al pacientului.

Fizioterapia in hernia de disc

Principalele obiective ale fizioterapiei in cazul persoanelor diagnosticate cu  hernie de
disc  sunt reprezentate de:

  • Oprirea evolutiei acestei afectiuni
  • Diminuarea disconfortului algic cu caracter invalidant.
  • Pe termen lung, efectele favorabile ale fizioterapiei la pacientii cu hernie de disc sunt obtinute prin aplicarea unor proceduri individualizate care repozitioneaza gradual discurile intervertebrale deplasate, sub indrumarea atenta a unei echipe medicale supraspecializate.

Fizioterapia herniei de disc poate include proceduri de electroterapie, hidroterapie si balneoterapie cu efect antiinflamator, decontracturant (relaxare a musculaturii paravertebrale) si hiperemiant (stimuleaza circulatia sangvina locala).

Cu toate acestea, exista insa si hernii de disc care prezinta indicatie chirurgicala absoluta si nu pot fi vindecate complet prin fizioterapie.

 

Fizioterapia si durerile articulare

Durerile aparute in urma suprasolicitarilor, a traumatismelor sau anumitor patologii cu
evolutie cronica, poate fi ameliorata cu ajutorul fizioterapiei care utilizeaza aplicatiile
terapeutice ale factorilor fizici, pentru diminuarea disconfortului algic.

Factorii fizici actioneaza asupra receptorilor cutanati termici, tactili si durerosi care
raspund in consecinta prin diminuarea durerilor de la nivel articular asociate diferitelor
tipuri de leziuni. Cateva dintre metodele utilizate in cadrul sedintelor de fizioterapie
adresate pacientilor cu artralgie:

  • Terapia Tecar (caldura produsa de organism prin intermediul energiei electromagnetice)
  • Laserterapia
  • Electroterapia
  • Terapia cu ultrasunete
  • Tehnica Tens (utilizarea unui curent electric de mica intensitate pentru stimularea directa a tesuturilor).
 
Tehnici de tratament in fizioterapie
  • Manipulare manuala – miscarea articulatiilor si tesuturilor moi, ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si eliminarea lichidului in exces din organism, dar si in relaxarea musculaturii incordate sau in eliminarea spasmelor musculare.
    Manipularea manuala include masajul, dar si intinderea articulatiilor cu scopul de a reeduca corpul sa invete miscarile corecte. Aceasta tehnica sta la baza tratamentului fizioterapeutic, indiferent de afectiunea de care sufera pacientul.
  • Stimularea nervilor cu ajutorul electricitatii – aceasta tehnica foloseste curenti electrici asupra zonelor afectate de durere si contractand muschii care altfel ar ramane inactivi, ceea ce blocheaza semnalele dureroase care sunt transmise catre creier, iar ca rezultat pacientul nu mai simte durerea; aceasta tehnica este cea mai indicata in restabilirea functiilor musculare in urma unei accidentari traumatice.
  • Tehnica termica – in unele cazuri, in principal cele care implica tesuturile moi cum sunt muschii, tendoanele si ligamentele, aplicarea tratamentelor termice cu caldura,  scade durerea si creste mobilitatea; facand tesutul mai flexibil, terapeutul poate sa manipuleze manual mai bine zonele afectate. Aplicarea tratamentului termic rece, folosind de obicei gheata, este indicat in reducerea si prevenirea edemelor si inflamatiilor ce survin imediat in urma unei accidentari.